Cтатті
Головна  ■    Cтатті   ■    Інтернет для Дому   ■   

Що таке GPON?

   ​​ 09 Липня 2024 14:51

Що таке GPON?

У сучасному житті стрімко відбувається діджиталізація. Багато питань вже можна вирішити в онлайн-форматі за пару кліків, але є одна умова - наявність стабільного швидкісного енергонезалежного Інтернету. І отримати такий цілком можливо, якщо обрати для себе GPON-Інтернет!

Що таке GPON? Який принцип роботи?

GPON (Gigabit Passive Optical Network) — це технологія високошвидкісної передачі даних через оптоволоконний кабель. Вона відрізняється від традиційних методів підключення, зокрема таких як вита пара. При стандартному підключенні через виту пару в кожному під’їзді багатоквартирного будинку встановлюється обладнання, що живиться від місцевої електромережі.

Відповідно, при знеструмленні будинку вимикається й обладнання провайдера. Однак, при застосуванні технології GPON такі проблеми з Інтернетом відсутні, що робить її більш надійною та стійкою до збоїв у електроживленні. Адже оптичний кабель прокладається безпосередньо в квартиру. І важливо зауважити, що між технічним майданчиком провайдера та квартирою абонента відсутні будь-які пристрої, які потребують електроживлення. Тож у разі відключення електроенергії при живленні роутера від PowerBank чи зарядної станції, надання Інтернет-послуги не буде припинено.

Переваги GPON-Інтернета

Такий Інтернет, крім енергонезалежності, має ще цілу низку переваг, а саме:
  • Висока швидкість: GPON надає можливість користуватися Інтернетом на швидкості до 1 Гбіт/с. 
  • Стійкість до перешкод: оптична мережа GPON захищена від зовнішніх перешкод, таких як роутери сусідів, радіотелефони, статична електрика.
  • Підключення через єдиний оптоволоконний кабель: можна уникнути  надмірної кількості кабелів вдома і отримати доступ до Інтернету, телебачення, телефонії та інших послуг лише через один єдиний кабель.

Як відбувається підключення до TENET 

Процес підключення Інтернету за допомогою технології GPON складається з таких основних кроків:

  1. Необхідно залишити заявку на підключення.
  2. Фахівці TENET визначать найефективніший маршрут прокладки кабелю.
  3. Потім проводиться прокладка оптичного кабелю до будинку, встановлюється необхідне обладнання для прийому сигналу GPON та виконується налаштування з'єднання.

До речі, слід звернути увагу на технічні характеристики свого роутера, який повинен підтримувати швидкість 1 Гбіт/с.

Але якщо він не відповідає цим вимогам, то вибрати та придбати необхідний можна в магазині TENET. Там є великий вибір таких пристроїв, а також ретрансляторів, Mesh Wi-Fi систем тощо для збільшення зони покриття та покращення Інтернет-сигналу.

Отже, сподіваємось, що ця стаття допомогла Вам розібратися у темі Інтернета за технологією  GPON. А також, не залишила сумнівів, що GPON-Інтернет відповідає усім потребам сучасного споживача, забезпечуючи швидке та надійне з’єднання.

Підписуйтесь, щоб бути в курсі останніх подій, пов'язанних з TENET